Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το έκτο μεγαλύτερο της Μεσογείου.

Ξεχωρίζει για τις φυσικές της ομορφιές και τις εναλλαγές εικόνων σε όλο το έδαφός της. Νησιώτικα τοπία σε βαθύ μπλε συναντούν όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και των γήινων χρωμάτων στα πυκνά δάση. Μικρά λιμανάκια με καΐκια και ψαρόβαρκες, σε ελάχιστη απόσταση από βοσκοτόπια και χιονισμένες βουνοκορφές. Και όλα αυτά λίγα μόλις χιλιόμετρα από αστικά κέντρα που συγκεντρώνουν εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα.

Το νησί τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται κυρίως τουριστικά, δίνει έμφαση στη γαστρονομία και τη διασκέδαση, ενώ αποτελεί και βασική πύλη σύνδεσης με τις Σποράδες και τη Σκύρο. Ο «στεριανός» του χαρακτήρας, λόγω της οδικής σύνδεσης με τις γέφυρες, το έχει καταστήσει προσβάσιμο και οικονομικό προορισμό για επισκέπτες κάθε κατηγορίας. Ταυτόχρονα όμως, λόγω του μεγάλου μεγέθους και της ιδιαίτερης μορφολογίας του, διατηρεί αναλλοίωτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σε σχέση με δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά.

Έτσι, η Εύβοια σε πολλά σημεία της παραμένει ένας ανεξερεύνητος θησαυρός. Τόσα πολλά, που την καθιστούν απόλυτο προορισμό, όχι μόνο για σύντομες επισκέψεις, αλλά για πολυήμερες διακοπές και αναζητήσεις. Κάθε κόλπος κρύβει μια ανέγγιχτη παραλία, κάθε χωριό μία γαστριμαργική έκπληξη, κάθε αγκυροβόλιο κι ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Και το Sail Evia είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα ανακαλύψετε.

Σύντομο Ιστορικό Προφίλ

Ιστορικά, κατοικήθηκε από τους παλαιολιθικούς χρόνους, με πρώτους κατοίκους τα αρχαιοελληνικά φύλα Άβαντες και Ίωνες. Οι πρώτες πόλεις που αναπτύχθηκαν εμπορικά και στρατιωτικά ήταν η Χαλκίδα, η Ερέτρια, η Ιστιαία και η Κάρυστος. Κατά τον 8ο αιώνα π.Χ., οι Ευβοείς έφτασαν στο απόγειο της δύναμής τους και ξεκίνησαν την ίδρυση αποικιών στην Χαλκιδική, τις Κυκλάδες, τη Μικρά Ασία και την Κάτω Ιταλία. Μετέπειτα όμως, λόγω του πολυετούς πολέμου Χαλκίδας-Ερέτριας παρήκμασαν και αναγκάστηκαν να συνάψουν σχέσεις υποτέλειας με άλλους Έλληνες, αρχικά με τους Αθηναίους και στη συνέχεια με τους Μακεδόνες.

Στα βυζαντινά και ρωμαϊκά χρόνια η Εύβοια ανέκτησε την αίγλη της μέχρι και την κατάκτησή της από τους Τούρκους. Απελευθερώθηκε το 1830 και εντάχθηκε στο πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, στον πληθυσμό της προστέθηκαν πρόσφυγες που ίδρυσαν νέες πόλεις, ενώ την τελική της μορφή πήρε ύστερα από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών κατά την Κατοχή και την απελευθέρωση το 1944.

Σήμερα αποτελεί ξεχωριστό Νομό με πρωτεύουσα τη Χαλκίδα, ενώ συμπεριλαμβάνει διοικητικά και τη Σκύρο. Ναυτιλία, παροχή υπηρεσιών, τουρισμός, γεωργία και κτηνοτροφία είναι οι βασικές δραστηριότητες των κατοίκων της.